maanantai 20. toukokuuta 2013

Kuulumiseni neljän kuukauden jälkeen.


Nyt tuosta karmeasta päivästä (14.1.2013) on kulunut jo neljä kuukautta.

Monenlaista päivää ja tunnetilaa on tähän ajanjaksoon mahtunut. Olen ollut haaste lääkäreille, koska kaltaisiani potilaita ei tunnu Suomessa olleen…On ollut tärkeää, että koko ajan olen voinut käydä samalla lääkärillä, joka on tietoinen tilanteestani. Lääkärini Anneli Saarni (Pihlajalinna – Kangasala) jopa soitti minulle kerran kysyäkseen, miten minulla menee. Hän oli itse tuolloin jäämässä kahdeksi viikoksi lomalle. Tuo soitto tuntui todella hyvältä.

Vasta kuuden antibioottikuurin jälkeen jalassani ollut sairaalabakteeri selätettiin. Se vaihe, kun puremakohta alkoi kerätä mätää, oli kurja – lopulta ei auttanut kuin antaa lääkärini viiltää se auki.

2,5 kuukautta pistin joka ilta napapiikin verisuonitukosten varalta. Särkylääkkeitä meni mieletön määrä. Tällä hetkellä syön hermosärkylääkettä sekä normaalia särkylääkettä tarpeen mukaan. Magneettitutkimuksessa tuli ilmi outo viivamurtuma puremakohdassa.

ENMG-tutkimuksissa todettiin myrkyn aiheuttama selkeä hermovaurio. Neurofysiologian erikoislääkäri arvioi tutkimuksen tehtyään osan vaurioista korjautuvan 4-6kk:n aikana ja osan hitaammin. Myöhemmin neurologi tutki vielä jalkani sekä nuo hermoratatutkimuksen tulokset ja totesi myös, että aika on nyt se, joka näyttää, miten paraneminen edistyy. Seurauksena sairaslomaa peräti 18.8.2013 saakka.

Pyörätuolissa vietin kaksi pitkää kuukautta. Oli aikoja, jolloin tuntui toivottomalta.  Nyt kuljen kyynärkeppien avulla. Pystyn myös kävelemään ilman niitä, mutta koska varon kyseistä jalkaa ja astun siis jalan ulkoreunalla, kipeytyy selkäni hyvin herkästi ikään kuin kierossa asennossa kävellessäni. Ja kierre on taattu –  selkäni tarvitsee kipulääkettä. Joten fysioterapeuttia on tässäkin asiassa parasta uskoa ja käyttää kiltisti keppejä – vaikka mieli haluasi kovasti jo olla ”kuten terveet ihmiset”.  

Kotonani on käynyt kaksi kertaa viikossa fysioterapeutti Tanja Lumiala  (Fysiota – Kangasala)

ja hiljattain käynnit vaihdettiin yhteen kertaan viikossa. Hän on ollut kuntoutuksessani suuri tuki niin fyysisessä kuin henkisessäkin tsemppauksessa. Suuri kiitos kuntoutuksestani kuuluu siis hänelle.

Vakuutusyhtiö Lähi-Tapiolan kanssa asiat ovat sujuneet erinomaisesti. Meillä on siellä ollut oma ”nimikkovirkailija”, jonka kanssa olemme olleet niin puhelimitse kuin s-postitsekin tekemisissä. Johanna Karvonen hän on nimeltään.

Aurinkomatkat suostui aikanaan korvausvaatimukseemme. Se on matkatoimisto, jonka matkalle en enää lähde. Olen ollut yhteyksissä muihin matkalla mukana olleisiin – kyseisellä matkalla oli niin paljon muitakin epäkohtia, että kanssamatkustajatkin ovat saaneet matkasta rahallista korvausta.

Kun nyt muistelen menneitä kuukausia taaksepäin, tulee mieleeni jokunen äärettömän suuri (mutta terveelle ihmiselle liiankin itsestään selvä) huippuhetki: ensimmäinen oli seisomaan nousu. Olin yksin kotona ja päätin kokeilla… – onnistumisen riemu oli sanoinkuvaamaton. Vielä vähän rohkeutta peliin ja lähdin sukillani hiihtämään pitkin kotia ilon kyyneleet silmissäni! Ikimuistoinen kokemus oli sekin, kun tyttäremme, Elina, sai minut patistettua terassille aamukahville. Ja voi veljet sitä tunnetta, kun kävelin ensimmäisen kerran postilaatikollemme. Uskomattomia ja unohtumattomia tunnelatauksia liittyi kaikkiin.

Joitakin viikkoja sitten menin taksilla lääkärikäynnille. Taksinkuljettaja oli entuudestaan minulle tuttu. Viisi vuotta sitten hänen vaimonsa sekä 5-vuotias lumoava prinsessansa lähtivät etelän lämpöön lomailemaan – prinsessa ei koskaan palannut takaisin. Taksinkuljettaja ei näistä asioista minulle matkalla puhunut, oli vain aidosti kiinnostunut tilanteestani, voinnistani… Huomasin oloni tämän lyhyen taksimatkan jälkeen hiljentyneen… Jälleen kerran totesin itselleni, kuinka onnekas saankaan olla..

Läheisten ja ystävien vierailut ovat olleet tärkeitä ja tuoneet ikään kuin ryhtiä arkeen tänne neljän seinän sisälle. Tyttäremme, Elina, tuli Jyväskylästä asti pitkän aikaa luokseni aina, kun hänellä oli työstä yksikin vapaapäivä. Hän siivoili, teki ruokaa, pesi pyykkiä – ja mikä parasta, oli täällä kanssani. Ihmisten yhteydenotot puhelimitse, s-postitse sekä tekstiviestitse ovat ilahduttaneet piristysruiskeen tavoin.

Uskomattoman tärkeä henkireikä on ollut Alma-kissamme. En osaa, enkä edes halua, kuvitella, mitä nämä kuukaudet olisivat olleet ilman häntä. Almakin on sairastellut ja olemme näin hoitaneet toinen toisiamme. Yksin ei siis ole tarvinnut olla hetkeäkään.

Yhä edelleen, kuukausien jälkeen, muistelen suurella lämmöllä Carinaa ja Robertia, joihin tutustuimme tuolla kohtalokkaalla matkallamme ja jotka auttoivat meitä niin vilpittömästi..  Miten joillakin ihmisillä voi olla niin suuri sydän?

Näiden kuukausien aikana kohokohtia ovat erityisesti olleet vierailut ns. ulkomaailmaan; Vampulaan, Säkylään, Keravalle… – ja jopa omalle työpaikalleni. Tällaiset vierailut ovat tuntuneet ainakin yhtä odotetuilta kuin lapsuuden luokkaretket. Vielä pyörätuolissa ollessani sain olla juhlistamassa siskoni pojan häitä Turussa. Epäilin juhliin osallistumista pyörätuolini vuoksi, mutta onneksi rohkaistuin – olivat lämpöisimmät häät, missä olen koskaan ollut.

Vielä tänäänkin (15.5.2013) minusta otettiin laboratoriokokeita jos jonkinmoisia; HIV, Hepatiitit, maksa, munuaiset, sydänfilmi……. Kokeita oli niin paljon, että laboratorionhoitajakin tuumasi kauhistunut ilme kasvoillaan minulla toivottavasti olevan vakuutuksen. Nyt siis odotellaan viikko kokeiden tuloksia – ja toivotaan parasta.

Milloinkaan ennen elämäni aikana en ole näin selkeästi huomannut auringon valon vaikutusta mielialaani. Miten sellainen asia kuin valo voi saada niin paljon aikaan?

 

Ja muuten, miten pienet ilot voivatkaan elämässä muuttua niin kovin suuriksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti